100 години променяме света за да бъде за всички
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Ектропиум

 

Когато извръщането се дължи на теглене откъм кожата вследствие на нейното цикатриално свиване, ектропиумът се нарича цикатриален. Тежък цикатриален ектропиум се получава при тежки форми на заболяването Lupus и при изгаряне на кожата на лицето. Те се оказват с най-радикални пластични операции.

И при цикатриалния ектропиум поради отклонението на слъзната точка от нейното нормалното положение всмукването на сълзите се затруднява и се появява упорита сълзотечение. Сълзите мацерират кожата на долния клепач, което води до неговото екзаматериране, цикатризиране в още по-голяма степен и усилване на ектропиума.

При по-изразен ектропиум и при по-продължителното му триене често се стига до проява на кератит.

Лечението на цикатриалния ектропиум е оперативно – пластично.

Старческият ектропиум е най-често срещаната форма на ектропиум. Той се дължи на отслабване тонуса на орбикуларния мускул и загубване на еластичността на кожата. Долният клепач увисва леко надолу, а свободният му край се извръща навън. Едновременно с това слъзната точка се отдалечава от очната ябълка и слъзното езерце, вследствие на което започва постоянно сълзене. То от своя страна води до мацерация и екзамацерация на кожата на клепача. Последното наред с настъпващите заедно с него атрофични изменения на кожата спомагат ектропиумът да се усили.

Лечението на старческия ектропиум е само оперативно

 

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа