100 години променяме света за да бъде за всички
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Ечемик

 

Ечемикът е изолирано възпаление на някои от намиращите се в клепача жлези. Различават се два вида ечемик: външен и вътрешен.

Външен ечемик се нарича възпалително заболяване на видоизменена мастна жлеза при космен фоликул, подобно на фурункула. Среща се в пубертета, у хора с рефракционни аномалии и при диабетици.

Заболяването започва със слаб дифузен оток и зачервяване на свободния клепачен край и със слаба болезненост. По-късно възпалителните прояви се засилват. Болният започва да усеща парене, тежест и по-силна болка. В този стадий поради общата оточност на целия клепач заболяването може да се сбърка с абсцес на целия клепач.

Четири-пет дни след започване на процеса на мястото на заболелия космен фоликул обикновено се очертава жълтеникавият връх на ечемика. Скоро ечемикът се пробива и от него изтича малко жълта гной. С това усещането на тежест и болка намаляват и дори изчезват напълно. Оздравяването настъпва за около 7-10 дни.

Вътрешен ечемик има, когато възпалението се загнезди във видоизменените мастни жлези на клепача. Тук в сравнение с външния ечемик процесът е по- дълбок, обхваща по-голяма жлеза и протича по-тежко. Отокът е по-голям, зачервяването е по- силно, а усещането на тежест и болка по-значителни.

Лечението както на външния, така и на вътрешния ечемик трябва да се започне с топли апликации. Наред с това се прилагат дезинфектиращи компреси. Ечемикът никога не се изстисква поради опасност от разпространяване на инфекцията към орбита, респективно от тромбофлебит на орбитните вени или на кавернозния синус

 

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа