100 години променяме света за да бъде за всички
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Видове вътреочни лещи за лекуване на Старческо перде - катаракта

 

Вътреочната леща е изкуствена леща, която замества помътнялата човешка леща (перде) и възстановява зрителната функция на окото. В исторически план, първите вътреочни лещи са били твърди. Този техен недостатък налага извършването на голям оперативен разрез и изисква дълъг период на възтановяване на пациента. Друг недостатък, е че при пациенти с поставени твърди вътреочни лещи се наблюдава появата на астигматизъм дължащ се на големината на оперативния разрез. Твърдите вътреочни лещи имат историческо значение и отстъпиха място на новото поколение вътреочни лещи - меките.

Меките вътреочни лещи, които предлага очна болница "Луксор" се делят на няколко вида и имат задължителния UV филтър, за защита от вредни слънчеви лъчи.

Обикновенните меки вътреочни лещи са монофокални, тоест те осигуряват един фокус на ясно виждане - за далечно разстояние, а за близко (за четене) е необходимо да се носят очила. По усъвършенстваните монофокални вътреочни лещи имат жълт филтър, необходим за предпазване от вредната синя светлина, която би могла да увреди нервните клетки в окото.

При пациенти имащи астигматизъм се налага поставянето на специална леща, която да компенсира тази зрителна аномалия. Тя се нарича торична и има добавъчен диоптър на градус, за да фокусира светлината точно върху ретината. Без торичната леща, пациентите трябва да носят очила освен за близо и за далеч.

Най- съвременните лещи са така наречените мултифокални лещи. Както показва името им, тези лещи имат няколко фокуса на ясно виждане. Това предимство позволява на пациентите да са независими от очила - те могат да виждат ясно на близо и на далеч. Тези лещи са изключително подходящи за хора нежелаещи да носят очила и за хора, при които очилата биха били пречка в професията им - хирурзи, актьори, спортисти и други. Ако пациента страда от астигматизъм, към съвременните мултифокални лещи е необходимо да се добави торична компонента, за да се постигне независимост от носене на очила. Тези лещи се наричат мултифокални торични.

Традиционния метод за операция на катаракта включва монофокална леща, с която се коригира зрението най-често за далеч. Такава леща не премахва нуждата от очила за виждане на близо или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващия астигматизъм.

Новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и далеч без помоща на очила, а също и да коригират някои рефракционни аномалии като астигматизъм, миопия и хиперметропия. Освен това с усъвършенстване на дизайна на повърхността на лещите се предпазва окото/ретината/ от ултравиолетовия спектър на дневната светлина, подобрява зрението при неблагоприятни светлинни условия като мъгла или в полумрак.
Подходящата за Вас леща зависи от състоянието на очите, както и от желанието Ви да бъдете изцяло независими от очила. Вашия лекар ще Ви обясни подробно за всяка от възможностите и какви очаквания да имате след операция за катаракта.

резултати.

 

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа