Мисията на Съюза на слепите в България е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на хората със зрителни увреждания
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите


 

От 26 до 28 октомври 2015 година в град Лондон, Кралство Великобритания се проведе 10-ата Генерална асамблея на Европейския съюз на слепите ( ЕСС) под надслов "Да разбираш в един турбулентен свят – политика и включване през 21-ви век". В нея  взеха участие делегация от Съюза на слапите в България (ССБ) в състав: Васил Долапчиев – Председател на ССБ и член на Комисията на ЕСС за връзки с ЕС и Кеворк Кабзамалян – Експерт "Международна дейност" при ССБ. В нея взеха участие  120 делегати – представители на националните организации на слепите от 38 държави.

Този висок форум беше открит от г-н Волфганг Ангерман - Председател на ЕСС. Приветствия поднесоха: сър Колин Лоу - бивш Председател на ЕСС и почетен Председател на Кралския национален институт на слепите във Великобритания, Арнт Холте - Председател на Световния съюз на слепите, Бети Леоцаку - Председателка на клона за Европа на Международния съвет за образование на хората със зрителни увреждания и Родолфо Катани - Генерален секретар на Европейския форум на инвалидите.

Участниците в 10-ата Генерална асамблея обсъдиха отчетния доклад за дейноста на организацията през изтеклия мандат и приеха стратегическа програма за действия през периода 2015-2019 г.

 

В програмата бяха включени следните Доклади:

"Загубата на зрение и превенцията й в дневния ред на Общественото здравеопазване" - докладчик Ричард Вормолд, консултант в очна клиника "Муурфилдс".

"Изкуственото зрение отвъд имплантите на ретината" - докладчик Кристина Фасер, Председател на организацията "Ретина Интернешънъл".

"Достъп до информация и партньорство на ЕСС с големи компании" - докладчик Нийл Хеслоп, Изпълнителен директор на дирекция "Решения" към Кралския национален институт на слепите във Великобритания.

"Тихи коли" - докладчик Джесика Шрьодер, ръководител на отдел "Международни връзки" в Германски съюз на слепите.

"Трудова заетост и рехабилитация за лица с остатъчно зрение" - докладчик Барбара Крежци-Пири, Координатор на мрежата за слабовиждащи към ЕСС.

"Промените в трудовия пазар на Западна Европа: надомна работа и малки и средни предприятия" - докладчик Еленор Саутууд, зам-председател на работна група по въпросите на трудовата заетост в Кралския национален институт на слепите във Великобритания.

"Нови перспективи в Източна Европа" - докладчик Лариса Черкесова, представител на Руския съюз на слепите и член на Комисията по трудова заетост към ЕСС.

"Жените и трудовата заетост в Северните страни" - докладчик Елвира Киви, Шведски съюз на слепите.

"Как една социална медия дава възможност на хора да се реализират - www.Change.org" - докладчик Бен Картър, директор "Бизнес развитие" на сайта.

"Как да ангажирате вашите членове и симпатизанти за промяна" - докладчик Стивън Уайнярд, началник отдел "Кампании и членство" към Кралския национален институт на слепите във Великобритания.

"Прилагане в ЕС на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания" - докладчик Ана Пелаез Нарваез, Изпълнителен директор "Международни връзки и вътрешно развите" към Генералния съвет на ОНСЕ – Испания.

"Споразумението от Маракеш за авторските права" - докладчик Дейвид Хамърстайн, представител на организацията "Трансатлантически потребителски диалог" - адвокатска група защитаваща правата на потребителите.

"Как работи Европейската комисия в светлината на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания" - докладчик Жули Батие, отговорник "Полова дискриминация, трудова заетост, социални работи и включване за хората с увреждания" към ЕК.

"Как може младежта да направи промяна" - докладчици Крис Редингтън и Алда де Торо Нозал, представители на мрежа на младите ръководители на кампании "Енвижън" към Кралския национален институт на слепите във Великобритания.

"Участие в обществено политическия и икономическия живот на хората със зрителни увреждания от третата възраст" - докладчик Питър Верстратен координатор на мрежата за хора от третата възраст към ЕСС.

"Децата" - докладчик Джон Хелбрун, координатор на мрежата по въпросите за децата на ЕСС и вицепрезидент на Датския съюз на слепите. Подготвя се План за действие в полза на децата със зрителни увреждания.

"Хората с остатъчно зрение" - докладчик Барбара Крежци-Пири, координатор на мрежата за слабовиждащи към ЕСС.

"От не мога да се справя до мога да се справя – в подкрепа на хора със зрителни увреждания и аутизъм" - докладчик Ян Бел, бивш ръководител на проект "Зрителните увреждания и аутизъм", специално разработен в тяхна подкрепа.

Презентация от Турския съюз на слепите относно ситуацията с мигрантите и бежанците от Сирия и региона - презентатор Емин Демирджи, вицепрезидент на Конфедерация на инвалидите в Турция.

 

След проведените избори новото ръководство на Европейския съюз на слепите е:

Председател: Волфганг Ангерман - Германия

Първи зам. Председател: Александър Неумивакин - Русия

Втори зам. Преседател: Барбара Мартин - Испания

Генерален секретар: Мария Киряку - Кипър

Ковчежник /касиер/: Филип Шазал - Франция

Обикновени членове на Борда на ЕСС: Марио Барбуто - Италия, Емин Демирджи - Турция, Божидар Денда - Черна гора, Ан Йонсон - Швеция, Ана Антунес - Португалия, Синан Тафаи - Албания, Вацлав Полашек - Чехия и София Пателупулос - Гърция.

Европейският съюз на слепите избра своите представители, които ще участват във ръководните органи  на Световният съюз на слепите:Емин Демирджи - Турция, Ана Антунес - Португалия и Александър Неумивакин - Русия.

Представители на Съюза на слепите в България бяха избрани в следните помощни органи към борда на ЕСС:

Комисия за връзки с ЕС - Васил Долапчиев - председател на ССБ

Комисия за правата на хората със зрителни увреждания - Емил Узунов - председател на КС на ССБ.

Делегацията на Съюза на слепите в България в рамките на 10-ата Генерална асамблея на ЕСС с цел обмен на информация и развитие на двустранните отношения проведе срещи с делегациите на Италия, Франция, Русия, Англия, Румъния, Швеция, Чехия, Словакия, Турция, Сърбия и др.

 

 


Дата - 30-10-2015
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Десета генерална асамблея на Европейския съюз на слепите

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа