Мисията на Съюза на слепите в България е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на хората със зрителни увреждания
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН


 

Министърът на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов и кандидат за народен представител от ГЕРБ в 23 МИР София Зорница Русинова проведе среща с национално представителни организации на и за хора с увреждания, членуващи в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания при Министерски съвет. В Национално представителните организации на и за хора с увреждания членуват 196 000 хора с функционален дефицит.

Зорница Русинова обясни пред присъстващите, че са положени много усилия за подобряване на живота на хората в неравностойно положение. Бившият социален министър подчерта, че в бюджета за 2017 година е заложено, че добавката за деца с над 90% увреждания ще бъде 930 лева, без значение какви са доходите на семейството. По думите й, това е стъпка в правилната посока. Русинова бе категорична, че има още много какво да се свърши в социалното подпомагане и заяви, че хората с увреждания имат нужда от много грижи и трябва да ГИ получават адекватно.

По време на срещата тя представи акценти от предизборната програма на ГЕРБ като заяви, че в бъдещ управленски мандат ГЕРБ ще прекрати злоупотребите със социалните помощи като използва цялата строгост на закона. "Заложили сме интензивно социално подпомагане на хората в нужда, повече възможности за социална подкрепа и реални решения за проблемите на всеки човек", обясни още бившият министър. Присъстващите имаха възможност да представят своите виждания и предложения за развитие на социалния сектор.

Бившият социален министър подчерта, че оценява активното сътрудничество с национално представените организации по въпроси, касаещи хората с увреждания. "Няма по-подготвени хора от вас, затова вашата експертиза ни е необходима", обясни Зорница Русинова.

 

***

Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях ще са сред основните акценти през следващите години. Това обяви министърът на младежта и спорта във втория кабинет на Бойко Борисов Красен Кралев по време на среща с неправителствени организации от сектора на социалните услуги, на която присъстваха още кандитатите за народни представители от ГЕРБ Зорница Русинова, Александър Ненков и Павел Савов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Красен Кралев обеща, че масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ.

"Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни. Трябва да направим спорта достъпен за всички. Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Спортът трябва да е достъпен за тях. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт. И за бъдеще смятаме да подкрепяме със съвети, програми и финансиране тези клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия и спорта за хора с увреждания", каза още Кралев.

Той допълни, че в Закона за спорта, който беше разработен от неговия екип се предвижда създаването на Параолимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания.

 

***

"Нашата платформа е социално отговорна, насочена и към икономиката на страната, с цел създаване на работни места, но и към онези хора, които имат определени препятствия, за да могат да се интегрират, било поради липса на квалификация или поради форми на увреждания." Това заяви кандидатът за народен представител от "БСП за България" в Стара Загора Иван Кръстев по време на среща с организации, представляващи хора с увреждания.

Според него ролята на държавата е да ги подпомага по- адекватно. "Именно развитието на икономиката ни ще позволи държавата да има по-активна роля спрямо тези хора. Държавата трябва да има по-сериозна разпределителна тежест и по-адекватно поведение в областта на социалната закрила", обясни той.

Иван Кръстев заяви, че левицата има ясен ангажимент към работещите хора с въвеждане на прогресивното данъчно облагане. "При сегашната ситуация с доходите на хората, считаме, че е най-удачно 20%-но облагане на лица с доходи над 10 000 лв. В същото време предлагаме въвеждане на семейно облагане, като за всяко едно дете с работещи родители, ще има възможност да се приспадат по 50 лв. месечно от дължимите данъци", обясни той. Кръстев каза също, че "БСП за България" предлага и актуализация на отпуснатите вече пенсии и поетапно тяхно увеличение. "Преизчисляване на пенсиите и намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии", обясни той. Сред другите предложения е и актуализиране на гарантирания минимален доход, който в момента е 65 лв. "Това не е променяно от близо десет години", подчерта Кръстев.

На срещата присъстваха представители от Съюз на глухите в България, Съюз на инвалидите в България, Съюз на слепите в България, Българска асоциация на невромускулни заболявания, Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, Асоциация на родители на деца с епилепсия, Асоциация на родители на деца с увреден слух, Център за психологически изследвания, Национална организация "Малките български хора", Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

 

***

На проведената среща на представители на НПО на и за хора с увреждания с кандидати за народни представители от партия АБВ и "Движение 21", бяха засегнати най-наболелите въпроси, отнасящи се най-вече до реформи в ТЕЛК и преминаването й към НОИ.

 

***

Предизборната среща на Патриотичен фронт с представители от организациите на хора с увреждания, кандидатите за народни представители декларираха пълната си съпричастност към техните проблеми и потребности, като увериха хората в неравностойно положение в добрата си воля да отстояват техните интереси в Парламента.

 

 


Дата - 15-03-2017

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа