Мисията на Съюза на слепите в България е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на хората със зрителни увреждания
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

Читателска поща


 

До Ръководството

на ССБ - София

 

Уважаеми дами и господа,

 

Аз съм отдавна пенсиониран стоматолог с определено влечение към литературата. Баща ми, финансист, беше абонат на библиотека "Златни зърна". Купуваше ни и много детско-юношески книжки. Така, от ранна възраст, четенето стана мое любимо занимание. По-късно търсех четива в близките читалища, но най-доволна бях от "Градската библиотека", където читателите имат свободен достъп до стелажите с книги.

Преди около десетина години забелязах, че зрението ми се влошава. Не успявах да разчета по-дребните шрифтове. Офталмолозите диагностицираха, че имам дегенерация на ретината. Обясниха, че тя не се лекува, но ако искам да забавя развитието на болестния процес, мога да взимам витамини за очи, или по-добре "Окувит - тотал". Въпреки скромната ми пенсия веднага започнах да пия ежедневно лекарствата, та до ден днешен. Един от внуците ми купи и инсталира до леглото ми голяма лупа-лампа. Ползвах я 2-3 години, но и тя престана да ми помага. Тук ми се иска да се похваля, че се радвам на прекрасно домочадие. С избраните от тях добри половинки, броят им стана 13 деца. Някои от тях и сестра ми започнаха да ми четат по малко, но това не беше достатъчно. Започнах да унивам и да се отчайвам. От познати близки до моята възраст разбрах, че това заболяване се среща доста често. Преди повече от две години приятелката ми Наталия Хлебарова ме заведе във фонотеката на ССБ. От този момент животът ми рязко се подобри. Останах изненадана от богатството на фонотеката, от тематичното й разнообразие, от вещия подбор на добри заглавия от световната и родната литература, от изразителното четене и пр. Дисковете й станаха мои верни приятели, вече не ме плаши самотата и скуката. Често, заслушана в тях, изпитвам трепетна наслада. Така се случи, че във фонотеката винаги попадах на г-жа Ирина Захариева. Тя се оказа изключително любезна, търпелива, разбра какви са вкусовете ми, предлага ми подходящи четива и ме съветва. При последното си посещение на 01.08.2017 г. и благодарих по-сърдечно за нейната отзивчивост. Заприказвахме се и тя ми разказа за значителната издателска дейност на ССБ. Предложи ми за проверка последния бюлетин № 7-8 от 2017 г. Важно е да отбележа, че както членският внос, така и абонаментната такса на ССБ, са на общодостъпни ниски цени. Веднага изслушах предложения ми диск и много ми хареса. Без колебание реших да се абонирам. От списанието "Зари" разбрах колко разностранна дейност извършва ССБ в цяла България. Останалите пет компилативни периодични издания задоволиха потребността ми и от публицистично четиво. Изпитах непреодолимо желание да споделя възхищението си, да изкажа благодарността си, затова се осмелих да ви разкажа за моя случай. Вашият труд е наистина високо хуманен и благороден. Особено ме трогнаха грижите ви за незрящите деца и млади хора. Вие наистина успявате да направите живота им по-пълноценен. Благодаря на всички сътрудници на ССБ и от сърце им пожелавам здраве, ползотворна работа и още по-големи успехи в бъдеще.

 

Ваша почитателка: Райна Рачева

ул. "Иван Вазов" № 42

тел. 02 980 13 75

04.08.2017

София

 

 


Дата - 07-08-2017

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа