Мисията на Съюза на слепите в България е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на хората със зрителни увреждания
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

Семинар


 

Повишаване качеството на услугите, предлагани в центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания

 

В периода 5-8.06.2018 г. Сдружение "Съюз на слепите в България" и "Национален център за рехабилитация на слепи" в гр. Пловдив, организираха обучителен семинар на специалисти и потребители от центровете за  социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в страната. В него взеха участие представители на социалната услуга от: София, Габрово, Сливен, Бургас, Шумен, Варна, Русе и Перник. Мероприятието премина при следния дневен ред:

1. Представяне на актуализирана програма по Ориентиране и мобилност за обучение на зрително затруднените потребители в ЦСРИ. Преглед на програмите по Полезни умения на НЦРС, ЦСРИ и Училищата за деца с нарушено зрение. Актуализиране на програмата по Полезни умения за ЦСРИ с участието на потребители.

2. Мотивиране на зрително затруднените лица за обучение по полезни умения. Диагностично оценяване. Грижи за себе си.

3. Всекидневни умения в дома. Използване на специални технически средства в бита. Формиране на общо познавателни умения.

4. Готварство. Използване на домакински прибори и уреди. Салати, предястия, супи, варива, основни ястия, сандвичи, десерти - приготвяне и сервиране. Напитки - видове, приготвяне, наливане.

5. Състезание на потребители на ЦСРИ "Кулинарни умения". Презентация на салати, сандвичи, хапки.

6. Лекция на тема: "Подходи и стратегии за развитие на социалната подготовка при зрително затруднени лица".

7. Сервиране - подреждане на маса. Техники и култура на хранене при отсъствие на зрение в дома и на обществено място. Измерване на постиженията.

8. Формиране на социални умения. Измерване на постиженията.

9. Обща дискусия с участието на потребителите.

Лектори на семинара бяха: проф.д-р Владимир Радулов и екипа на НЦРС-Пловдив: Стефан Данчев - управител, Александрина Костова - програмен мениджър и преподавател по зрителна рехабилитация, Галина Петрова - преподавател по ориентиране и мобилност и готварство, Ива Тонева - преподавател по ориентиране и мобилност и полезни умения.

При голям интерес премина конкурса по кулинарни умения, в който взеха участие потребители от центровете в страната. Те демонстрираха своите умения, придобити в резултат на обучението и крайното класиране е както следва:

1 място - Сесил Муйсин Мустафа - ЦСРИ-Шумен

2 място - Радостина Иванова Георгиева - ЦСРИ-Сливен

3 място - Димитра Ангелова Василева - ЦСРИН-Русе

Участниците в семинара решиха на следващия семинар да бъде разгледана програмата за обучение по информационни технологии.

 

 


Дата - 15-06-2018

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа