Мисията на Съюза на слепите в България е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на хората със зрителни увреждания
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

Шахмат


 

Държавно първенство и квалификация за Световно първенство по шахмат за хора с нарушено зрение

 

От 31 май до 3 юни 2018 г. в хотел "Поп Харитон", гр. Дряново, се проведоха държавните първенства на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и квалификация за световното отборно първенство по шахмат. Форумът се осъществи благодарение на финансиран проект от Агенция за хората с увреждания, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, със съдействието на Съюза на слепите в България и др.

Общата численост на шахматисти, придружители, организатори и съдии беше 120 души. Проведоха се турнири в групите "А" и "Б" при мъжете и турнир при дамите. Главен съдия беше д-р Радислав Атанасов, преподавател по шахмат в Национална спортна академия "Васил Левски" и братята Иван и Йордан Стойнови.

Игра се по швейцарската система в седем кръга. След края на партиите в група "А" се оформи следното класиране до четвърто място, последното, което даваше директно право на участие в националния отбор на България за предстоящото световно първенство по шахмат:

1. Стоян Стоянов, СК "Ямбол 99";

2. Александър Тодоров, СК "Плевен";

3. Расим Низам, СК "Изгрев", Пловдив;

4. Любомир Иванов, СК "Изгрев", Пловдив.

В група "Б" първото място завоюва Джейхун Пехливан от СК "Вая", Бургас, втори стана Петър Кисьов от СК "Изгрев", Пловдив, а третото място зае Иван Митин от СК "Успех", София.

При дамите напрежението беше основно между двете претендентки - досегашната шампионка Илинка Дилкова и вицешампионката Кънка Витова.

Решаващата партия между тях завърши реми. Поради факта, че двете имаха равен точков актив за определяне на шампионката се прибегна до отчитане на вторични и третични показатели.

Първото място зае Кънка Витова от СК "Пауталия", Кюстендил, а нейни подгласничка станаха на 2 място - Илинка Дилкова от СК "Витоша", София и трето място - Пена Йонкова от СК "Бялата Лястовица" от Габрово.

Отборен шампион стана СК "Изгрев", Пловдив.

Медал за феърплей получи Николай Живков от СК "Витоша", София. За най-млад състезател отличието отиде при Никола Илиев от "Болид", София, а медал за най-възрастен шахматист на тази надпревара, получи Стойка Георгиева от "Пауталия", Кюстендил. Никола Колев от "Вая", Бургас беше удостоен с възпоменателен медал за огромния труд, който е положил за съставянето на най-голямата колекция в България от шахматни комплекти.

Наградите - купи, медали, плакети връчиха г-жа Деница Вачкова - заместник-кмет на община Дряново, г-н Емил Киселков - директор на комплекс за социални услуги в община Дряново, Мариана Иванова - управител на хотел "Поп Харитон", Николай Ставрев - треньор на софийските зрително затруднени шахматисти, и съдийският екип - д-р Радислав Атанасов, Иван Стойнов и Йордан Стойнов.

 

 


Дата - 05-06-2018

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа