Мисията на Съюза на слепите в България е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на хората със зрителни увреждания
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания


 

В началото на 2020 г. с неоценимата помощ на НЦРС, спортен клуб "Изгрев" Пловдив кандидатства и спечели проект с това наименование под № 0023-0892 /18.02.2020 г., финансиран от Агенцията за хора с увреждания съгласно дог-р № 13 РИ /30.04.2020 г. на обща стойност 17 747 лв. 5% от които бяха финансови средства на клуба. Предвидените в проектното предложение дейности – състезание по колоездене с тандем и стрелба с лък трябваше да се реализират на велоалеята край с. Цинга недалеч от съюзната почивна база "Поп Харитон" и в спортната зала в гр. Дряново.
На 1 септември състезатели и придружители от 20 спортни клуба на хора със зрителни увреждания, както и администраторите и специалистите по осъществяването на проекта пристигнаха в база "Поп Харитон" край Дряново. Анонс на предстоящото събитие бе направен в габровския областен вестник "100 вести".
Още рано на другия ден клубните отбори бяха на алеята край с. Цинга, за да получат последни инструкции и да теглят жребий за поредността на участие на състезателите по колоездене с тандем. Старт на надпреварата даде зам. кметът на община Дряново г-н Карагьозов.
Екипите съставени от зрящ водач и състезател с нарушено зрение изминаваха близо 400 м. – 200 м. до сигнален флаг и обратно, където съдията Петко Първанов и неговият помощник Веселин Денизов засичаха времето на пробега.
Медалисти от  състезанието станаха:
А. Жени
Първо място – Нели Коларова, сп. клуб "Светлина" Шумен
Второ място – Силвия Дойчинова, сп. клуб "Верея" Стара Загора
Трето място – Янка Пеева, сп. клуб "Верея" Стара Загора 
Зрящ водач и на трите тандема бе Ганка Дойчинова от Стара Загора
Б. Мъже
Първо място – Негослав Събев, сп. клуб "Бялата лястовица" Габрово
Второ място – Светлозар Дамянов, сп. клуб "Атлет" Варна
Трето място – Антон Ташев, сп. клуб "Пирин спорт" Благоевград
Тук се отличиха зрящите водачи Даниел Петров от Габрово, Любен Любенов от Варна и Петко Митев от Бургас
В. Смесени екипи
Първо място – Кремена Цонева, сп. клуб "Бяла лястовица" Габрово
Второ място – Моника Методиева, сп. клуб "Болид" София
Трето място – Росица Иванова, сп. клуб "Пауталия" Кюстендил
Зрящи водачи на тези тандеми бяха Даниел Петров от Габрово, Дженко Тончев от София и Яни Георгиев от Кюстендил
Отборните победители бяха наградени с купи, като първенец стана клуб "Бялата лястовица" – Габрово, следван от клуб "Изгрев" – Пловдив и клуб "Доростол" – Силистра.
На 3 септември състезателите по стрелба с лък пристигнаха в спортната зала на гр. Дряново, където бе определено да се състои турнирът по тази дисциплина. Преди обед за точна стрелба мереха сили състезателите от група Б1 – хора с нулево зрение. Победител тук стана Недялка Стойкова – клуб "Успех" Варна, много добри показатели постигнаха и Стоян Станчев – клуб "Успех" Варна, Росица Иванова и Борислав Лазаров – клуб "Пауталия" Кюстендил.
След обяд оспорваха възможностите си участниците от група Б2 – хора с остатъчно зрение. Безспорен победител в тази категория беше Тодор Георгиев – клуб "Бялата лястовица" Габрово. С много добри показатели го следват Илинка Дилкова – клуб "Витоша" София, Надя Каратова и Кънка Витова – клуб "Пауталия" Кюстендил. При отборното класиране първенец стана клуб "Пауталия" Кюстендил, следван от клуб "Бялата лястовица" Габрово и клуб "Успех" Варна. Състезанието премина под безупречното съдийство на Иван и Калинка Иванови и Светлана Иванова.
Наградите на победителите от двата турнира бяха връчени от главните съдии, ръководителя на проекта и председателя на спортен клуб "Изгрев" Пловдив.
Специфичната цел която бе поставена в проекта, е излизане на хора със зрителни увреждания от състояние на социална изолация чрез участие в спортни състезания, осигуряващо личностна самоизява и удовлетвореност от практикуването на избрания спорт. Общо е мнението, че под всеотдайното ръководство на Ани Караиванова – ръководител на проекта и сътрудник на РО Пловдив, и с вещото партньорство на Стефка Пенчева – координатор на проекта и председател на РО Габрово и нейния екип, тази цел беше постигната.

Георги ГЕНОВ,
член на УС на СКЛУ "Изгрев" Пловдив

 

 


Дата - 14-09-2020
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа