100 години променяме света за да бъде за всички
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

Пореден жест на търговска верига BILLA България


 

BILLA дарява иновативни четящи устройства на Съюза на слепите в България 

 

От 2015 г. до днес веригата осигурява технически помощни средства в подкрепа на 2 524 незрящи хора

 

BILLA е първата търговска верига у нас, която въведе корпоративна политика за асистирано пазаруване за хора с увредено зрение. Служителите във всички търговски обекти преминават през специално обучение за запознаване с основните правила за оказване на съдействие и обслужване на незрящи клиенти. В допълнение, през 2017 г. компанията имплементира синтезатор на българска реч в корпоративния си уебсайт, предоставен от Съюза на слепите в България. Той позволи съдържанието на всички седмични и месечни брошури, поместени на www.billa.bg, да бъдат достъпни за хора със зрителни увреждания.

През 2022г. BILLA отново подкрепи дейността на организацията с корпоративно дарение на стойност 9 200 лв. Сумата обезпечава закупуването на четири  технически  помощни изделия – два лаптопа и две устройства за превръщане на плоскопечатния текст в реч, които да бъдат предоставени на незрящи младежи.

"За нас е от изключителна важност да приобщим хората със зрителни увреждания към останалата част от обществото. Задачата, която си поставяме, е да съдействаме в посока изграждане на позитивна нагласа и създаване на повече възможности пред тях, като потребители. Съюзът на слепите в България е наш доверен партньор – до момента, общата стойност на предоставените технически помощни средства на хора с увредено зрение, които организацията подкрепя, е 54 551 лв. Вярваме, че с всяка следваща стъпка, утвърждаваме добрия пример и правим начина на живот на повече незрящи хора по-пълноценен", сподели Вигнитас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България.

Дарените преносими четящи устройства PEARL дават възможност на незрящите и на хората с намалено зрение моментален достъп до печатни текстове. Те могат да бъдат част от книги, вестници, списания, сметки и финансови документи, които биват сканирани, както и картини, които оживяват под формата на аудио. След като бъдат разпознати от системата, те биват прочетени/ описани с човешки глас.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, когато приемаше дарението сподели "BILLA България е компания, която се ангажира пряко с наболелите обществени проблеми и търси съдействие за намирането на работещи решения. Този стремеж намира отражение в цялостната подкрепа към ценностите на нашата организация. От името на ръководството и всички членове на сдружението, бих искал да благодаря за позитивната промяна, която позволява на повече хора със зрителни увреждания да се чувстват приобщени и да се радват на повече възможности".

На 06 октомври тази година Стоян Тачев - ръководител отдел управление на проекти и процеси в Billa България и Васил Долапчиев - Председател на Съюза на слепите в България, връчиха дарените технически помощни средства на  незрящите ученици от СУ "Княз Борис I", Асеновград Максим и Симона Ташеви и студентката в Софийски университет "Св.Климент Охридски", специалност "Тюркология" - Илкай Осман.

 

Оригиналното писмо тук:

 

 

 


Дата - 10-10-2022
Пореден жест на търговска верига  BILLA България
Пореден жест на търговска верига  BILLA България
Пореден жест на търговска верига  BILLA България
Пореден жест на търговска верига  BILLA България

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа