100 години променяме света за да бъде за всички
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

Партньорство с десетилетни традиции


 

През 1990 г. по инициатива на Иван Крумов - председател на ССБ и генерален секретар на Европейския съюз на слепите, в гр. София се учредява Балканският консултативен съвет към Борда на Европейския съюз на слепите. От тогава до днес националните организации на слепите от региона се стремят ежегодно да провеждат срещи и да организират съвместни мероприятия в различни области на своята дейност.

В периода 8-11 юни 2023 г. в хотел "Поп Харитон", гр. Дряново се проведе 29-то заседание на Балканския консултативен съвет. В него взеха участие делегации на Съюзите на слепите от:

1. Сърбия - Милан Стосич - председател на организацията и председател на Балканския консултативен съвет и Горан Печанац - специалист международна дейност, журналист и преводач;

2. Румъния - Тудорел Тупилуши - председател и Нико Пъле - преводач и регионален сътрудник на организацията в гр. Рошиори Де Веде;

3. Северна Македония - Зоран Костадиновски и Силвана Стоянова - членове на Управителния съвет;

4. Турция - Фермани Куртел - председател на организация "Шестте точки";

5. Албания - Арджан Хиса - председател, Йонит Ферхати - член на Управителния съвет, отговарящ за младежта и Гжергжи Смакай - национален координатор;

6. Косово - Даут Тишуки - председател и Беким Красники - програмен мениджър;

7. Босна и Херцеговина - Бранко Сузич - президент и Здравко Цигич - председател на Управителния съвет;

8. Молдова - Димитриу Склифус - председател и Стефан Опреа - зам. председател;

9. България - Васил Долапчиев - председател, Кеворк Кабзамалян - специалист международна дейност и Марина Петкова - редактор в списание “Зари“.

На 9 юни заседанието беше открито от Васил Долапчиев и Милан Стосич. Приветствие към участниците поднесоха г-жа Сидорова - областен управител на област Габрово, г-н Панчев – кмет на община Дряново и г-жа Димитрова – директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване“ в община Велико Търново.

Заседанието протече при следния дневен ред:

1. Развитие на социалната политика в отделните балкански страни и дейността на организациите на слепите през изминалата година.

2. Развитие на социалната рехабилитация за късно ослепели лица.

3. Обсъждане на предстоящи общи мероприятия на Балканския консултативен съвет.

4. Молба на председателя на Молдовския съюз на слепите за оказване на парична помощ за възстановяване на пострадалия от пожар централен офис на сдружението.

5. Определяне на организация домакин за следващото заседание на Балканския консултативен съвет.

За участниците бяха организирани следните културни мероприятия:

1. Посещение на Дряновски манастир и разходка в района;

2. Посещение на културно исторически паметници в гр. Велико Търново- крепоста "Царевец", църквата "Свети 40 мъченици" и разходка в централната част на града.

Всички делегации изразиха голяма благодарност на ръководството на Съюза на слепите в България, за добрата организация и оказаното топло гостоприемство.

 


Дата - 29-06-2023
Партньорство с десетилетни традиции
Партньорство с десетилетни традиции
Партньорство с десетилетни традиции

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа