100 години променяме света за да бъде за всички
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

ПЪРВАТА ДАМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГОСТИ В СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ


 

Г-жа Радева - съпруга на президента на Република България, прие да бъде патрон на Националния творчески конкурс за хора със зрителни увреждания "Графити от думи и звуци".

През месец май 2023 г. Управителният съвет на Съюза на слепите в България взе решение да организира конкурса, който ще се проведе в четири категории – разказ, есе, стихотворение, песен.

Творбите ще бъдат оценени от авторитетното жури:

Председател: д-р Петя Йосифова-Хънкинс - актриса, продуцент, режисьор, заместник-директор на университетския театър "Алма Алтер", доктор по история на изкуството;

Членове:

Георги Бърдаров - писател, доктор по география;

Петър Чухов -  поет, музикант;

Георги Арсов - композитор, музикант, актьор;

Г-жа Радева изрази желанието си да се запознае с проблемите на хората с нарушено зрение и политиката за тяхното социално приобщаване.

На 27 септември 2023 г. тя посети Централното управление на сдружението и беше посрещната от Васил Долапчиев - председател на ССБ и Иван Янев - член на УС на ССБ, председател на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и творчески уредник на обявения конкурс. Те я запознаха със 102 годишната история на организацията и настоящата ѝ многообразна дейност в областта на интеграцията на хората със зрителни увреждания.

Г-жа Радева с интерес разгледа студиото за запис на говорещи книги и списания, фонотеката, шоурума за технически помощни средства и присъства на демонстрация на новия синтезатор на българска реч Neural speechlab, позволяващ на незрящите да ползват съвременните компютърни технологии в процеса на трудовата си реализация и бита.

Екипът на Федерацията я запозна със специализираните и адаптирани спортове, практикувани от хората със зрителни проблеми и постиженията им в тази област.

Г-жа Радева изрази готовност да окаже подкрепа за реализацията на бъдещи значими каузи на Съюза на слепите в България и през месец ноември тази година да участва при награждаването на лауреатите на Националният творчески конкурс за хора със зрителни увреждания "Графити от думи и звуци".

 


Дата - 02-10-2023
ПЪРВАТА ДАМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГОСТИ В СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ
ПЪРВАТА ДАМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГОСТИ В СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ
ПЪРВАТА ДАМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГОСТИ В СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа