Мисията на Съюза на слепите в България е защита на човешките, гражданските, социалните, икономическите и други права на хората със зрителни увреждания
English
 
Промени цвета:
Размер на шрифта: 
Европейски съюз

Новини

РО на ССБ гр. Габрово


 

В навечерието на 15 октомври - Международният ден на белия бастун Регионалната организация на слепите и ЦСРИ за пълнолетни лица с увреждания - Габрово, привлякоха вниманието на институциите и гражданите към проблемите в мобилността и ориентирането на незрящите хора в градската среда с акция "Контраст". С ярки, светлоотразителни стикери бяха маркирани препятствията върху тротоарите: автомобили, паркирани върху тротоара, отворени прозрачни врати, изнесени стоки пред магазините, неравности в настилката, метални капаци на приземни помещения, таблата с изнесени електромери, стойки с менюта и рекламни надписи. Особено внимание получиха антипаркинг пилоните на тротоара от Интерактивния музей на индустрията до кръстовището с петте кюшета. Тези иначе симпатични черни човечета, които самоотвержено бранят пространството на пешеходците от набезите на автомобилите, получиха светлоотразителни папионки. Това е деликатния намек към отговорните институции, че съоръженията за безопасност трябва да се оцветят в контрастна на настилката боя. Въпреки постоянните усилия на Общината да подобрява условията за движение в централната градска част, все още съществуват наглед дребни проблеми. Ако едно препятствие от архитектурната среда за зрящите участници в движението е досадно затруднение, с което те ще се справят, за  хората с нарушено зрение то представлява реална опасност, застрашаваща живота и здравето им.

В Клуба на Съюза на слепите, Областният управител г-жа Невена Петкова откри изложба "Приложно изкуство".

Експозицията представя жанрове и техники, впечатляваща феерия от цветове и форми, Естетика и функционалност.

Богата колекция от керамика за ежедневието: декорирани с флорални и геометрични мотиви чинии, купи и фруктиери, елегантни кани, кокетни захарници и сладки бонбониери, смирени икони и карнавални маски, вдъхновени от живата природа пъстри цветя и симпатични животинчета, изработени от кафява глина макети на сгради с неповторима архитектура, вдъхновена от старинния Пловдив.

Изделията са създадени от потребители на Националния център за рехабилитация на слепи - Пловдив. Арттерапевти на зрително затруднените кандидат-майстори са Ани и Георги от Културен център "Тракарт" - Пловдив.

В артгалерията на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с увреждания - Габрово, участниците в ателиетата по приложни изкуства се представят със свои творби: изделия от естествени материали - кожа, дърво, текстил и хартия. Експозицията предлага гръндж-бижутерия - гердани, гривни, колиета; за господата - броеници и пунгии, редом с габровски "такъми" и даже цървули. Бутиковите изделия на ателието по ръчно плетиво - блузи, туники, шалове, представят оригинални дизайнерски идеи, сложност и прецизност на изпълнението. Изплетени от естествен канап поставки за каскадни цветя; декорирани яйца в техниките винтидж и декупаж, пъстри букети и икебани, картички и сюжетни инсталации,обединени от актуалния колорит на есента.

В кулминация, на 13 петък се превърна хорото на мегдана - в случая площадът до Банка ДСК. Танцьорите от групата за ритмотерапия при ЦСРИ за пълнолетни лица с увреждания започнаха с най-българското - Дунавско хоро, и увлякоха в магията участници, гости и граждани.

 

 


Дата - 13-10-2017
РО на ССБ гр. Габрово
РО на ССБ гр. Габрово

Всички права запазени © 2006 Съюз на слепите в България

Дизайн и поддръжка Дот Медиа